We zijn de op één na grootste partij van Wageningen!

Het complete team van de Stadspartij kijkt terug op een goede en vooral leuke verkiezingstijd. Ook de uitslag is bevredigend; we zijn nu de op één na grootste partij van Wageningen. Natuurlijk hadden we de winst graag verzilverd gezien met een 6e zetel. Maar de grote stemmenwinst was net niet genoeg voor die extra zetel.

De coalitie heeft het als geheel ook goed gedaan. D66 verloor weliswaar stemmen, maar GroenLinks kreeg er een zetel bij. Al met al ging de coalitie er dus op vooruit. Dat is ongebruikelijk; wie regeert krijgt altijd veel kritiek. We beschouwen de winst dus maar als een blijk van waardering voor een stabiel college, dat de afgelopen vier jaar in goede harmonie de stad bestuurd heeft. Als het aan de Stadspartij had gelegen waren we met dezelfde coalitie en dezelfde wethouders verder gegaan.

De grootste partij (GroenLinks) krijgt de opdracht om als eerste een coalitie te gaan vormen. Tot onze grote verbazing werd de Stadspartij daar niet voor uitgenodigd. Geheel tegen de signalen van de kiezers in besloot GroenLinks onderhandelingen te starten met twee verliezers: D66 (5 zetels) en de PvdA (2 zetels). Samen goed voor 13 van de 25 zetels. De ChristenUnie besloot zich daar met één zetel bij aan te sluiten. Gezien de afgelopen vier jaar een voor ons onbegrijpelijke actie.

Wij zijn altijd bereid onze verantwoordelijkheid te nemen, zoals we dat de afgelopen jaren steeds hebben gedaan. Krijgen wij die gelegenheid niet, dan gaan wij vanuit de oppositie de belangen van de Wageningse inwoners verdedigen.